Warning: Use of undefined constant color - assumed 'color' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /var/www/koderiet.se/wellnesskassen.se/wp-content/themes/peflican/inc/theme-function/theme-function.php on line 148
Wellness

Planlägg pauser och avslappnande aktiviteter

Allt fler svenskar bliver sjukskrivna med stressrelaterade sjukdomar och symptom. I hela västvärlden generellt är stress och utmatning på väg att bli en folksjukdom. Det kostar inte bara lidande för drabbade individer, men är även dyrt för samhället. Därför är det viktigt att ta hand om sig själv och att lyssna till kroppens signaler. Och kanske framförallt – att förebygga stress och utmattning. Ett sätt att göra detta är att hela tiden se till att man får pauser och avkoppling i löpet av dagen.

Att ge de delar av kroppen som är mest aktiva en paus

Hur man på ett effektfullt och optimalt sätt får avvecklat pauser i rätt mängd och på rätt sätt kan variera. Det kan vara av väldigt olika orsaker som leder till stress och stressymptom. Men det handlar alltid om överbelastning av kroppens resurser. Med kroppen inkluderas här även hjärnan och den mentala kapaciteten. Metoder till att hålla pauser på ett bra sätt kan därför vara olika från person till person. Men en vanlig missuppfattning är att man skall göra ingenting. Det kan vara lika så effektivt, ofta mer effektivt, att hålla aktiva pauser. Det viktiga är att man håller en paus från det som man belastar kroppen med. Om man t.ex. har ett jobb där man sitter framför en skärm en stor del av dagen, då är det viktigt att man inte vilar ögonen på någon skärm när man håller paus. En bra lösning kan ofta vara att gå en kort promenad ute i naturen om man har möjlighet till detta.

Att komma ihåg pauserna

De flesta vet innerst inne om detta. Att man har behov för pauser och avkoppling då och då. Men trots det är det många som har svårt att få pauserna avvecklat på grund av att man jäktar sig igenom arbetsdagen. Ofta upplever folk att det är mycket som skall nås och man stressar runt – och då kan det kännas som onödigt tidsspill med pauserna. Därför behöver många planlägga sina pauser, och det kan vara smart att reflektera över vad man så gör när man väl håller paus. Ett sätt att minna sig själv om att avveckla tänkta pauser kan vara att skriva upp ett paus-schema på skyltarsom står på kontoret eller arbetsplatsen. Genom att placera dessa där man ofta ser dem så kan man påminna sig själv helt enkelt.

You may also like